Еспресото като пътуване

04.06.2018

Знаете ли, че първото кафене в Европа е отворено през далечната 1645 г., и то не къде да е, а в страната – символ днес на доброто кафе – Италия? Нищо чудно, че Апенинският полуостров е обичана дестинация от любителите на автентичния вкус на кафето. Италианската кафе-култура повелява когато италианец влезе в кафетерия, той да консумира кафето си набързо и правостоящ – на бара, където го е поръчал. В случай, че той иска да поседне в кафенето, то той бива таксуван допълнително.

прочетете повече »

По какво си приличат цигулката и кафето?

25.04.2018

Едва ли сте се замисляли. Но в правилните ръце, кафето, подобно на цигулката, се превръща в истинско произведение на изкуството. Подобно на музикант, настройващ цигулката си прецизно и с любов, и кафето се нуждае от същото внимание и грижа, за да бъде шедьовър по автентично италиански маниер. А италианците правят музика от всичко, до което се докоснат. С усет за хармония и стил в модата, архитектурата, музиката, кухнята... и в кафето.

прочетете повече »

Карло и кафеената фабрика

22.03.2018

Карло Гарбарино е роден в Генуа през 1964 година и живее там до 2000 година, когато се премества в Серавале Скривия. Семейството му разбира от кафе – продават оборудване за кафе и от малък той расте увлечен от познанията и страстта на баща си по темата. През 1984 започва дейността си в Torrefattori Associati (Torrefattori Associati Genova, TAG) – фамилна компания, която обединява някои от най-добрите кафе-пекари в света.

прочетете повече »

Веселин Панов е новият Бариста Шампион на България, който ще представи страната ни на финалите на Световното еспресо първенство в Италия през 2018 г.

16.11.2017

Бариста Веселин Панов е новият носител на титлата Бариста Шампион на България след като доказа уменията си в оспорвана битка с някои от най-добрите баристи у нас. Финалите на Български Бариста Шампионат, на които беше излъчен новият шампион, се проведоха в рамките на Международното изложение за храни, напитки и опаковки Interfood & Drink – гр.София.

прочетете повече »

Какво е най-добро за вкъщи - мляно кафе или кафе на зърна?

20.03.2017

Кафе на зърна или мляно кафе вкъщи – това е истинската дилема пред страстните любители на кафе, като и двете страни на спора имат аргументи „за" и „против". Aко никога не сте пили кафе от прясно смлени зърна, може и да не сте осъзнали, че има разлика.

прочетете повече »

baristo представя Modezia: кафе бленд на Паоло Шимоне

29.02.2016

На 17 Февруари тази година в The Residence Club в София Baristo представи Modezia – първия бленд кафе от най-новата си линия Collection. Създател на новия бленд от висококачествени сортове кафе Арабика е италианецът Паоло Шимоне – професионален дегустатор и бариста, и един от най-уважаваните кафе експерти в Италия.

прочетете повече »

Baristo Университет: Стартира първият кафе университет за професионалисти и любители

18.02.2016

За пръв път българските кафе специалисти имат възможност за сертифициране към Italian Barista School

прочетете повече »

Кафето се пие само от бяла порцеланова чаша

03.02.2016

Белите порцеланови съдове запазват по-добре ароматите на кафето, са показали направени тестове от Британски учени. Сравнението е с пиене на кафе от прозрачни чаши. Благодарение на белият цвят на чашата (поне от вътрешната страна), можем са получим обективно визуално възприятие за цвета на кафения каймак. Очите са първият сетивен орган, с който се докосваме до кафето и това определя следващите ни усещания.

прочетете повече »

Топ 10 на най-популярните кафе дестинации - част 2

27.01.2016

Етиопия е считана за родината на кафето, тъй като дърветата се появяват за първи път в древна Абисиния, където впоследствие се заражда Етиопия.

прочетете повече »

Топ 10 на най-популярните кафе дестинации

20.01.2016

Отдавна изборът на сорта не се ограничава до „слабо или силно“ и да останеш буден далеч не е основен мотив за консумация

прочетете повече »

Мобилно приложение Baristo

Apple Appstore Google Play